Analyserapport #3: Arbejdsliv og arbejdstid
Mange pensionister vil gerne arbejde igen – på deres egne vilkår. En analyse af hvor mange pensionerede seniorer, der er interesserede i at vende tilbage til arbejdet. (Marts 2025)
“SeniorKlar Analyserapport #3: Arbejdsliv og arbejdstid” belyser et vigtigt, men ofte overset emne: Hvor mange pensionerede seniorer har faktisk lyst til at vende tilbage til arbejdsmarkedet?
Svaret overrasker: Hele 139.000 pensionister mellem 60 og 74 år udtrykker interesse for at begynde at arbejde igen – hvis forholdene er de rette.
Hvem vil tilbage – og hvorfor?
Interessen for at genindtræde på arbejdsmarkedet kommer især fra seniorer, der vurderer deres helbred som ”nogenlunde” eller ”godt”. Blandt de interesserede er 81 % i en fysisk og psykisk tilstand, der vurderes som egnet til arbejde. Det viser, at seniorer kan være en stor og værdifuld ressource – hvis man forstår deres behov.
Der er særlig stor interesse blandt dem, der tidligere har arbejdet med mennesker, fx i omsorgs- eller servicefag. Her er det hele 30 %, der gerne vil tilbage, og det samme gælder for andre brancher som kontor og produktion.
Det handler om fleksibilitet og balance
Rapporten gør det klart: Det er ikke nødvendigvis økonomiske incitamenter, der lokker. De vigtigste faktorer, der kan få seniorer til at tage et job igen, er:
- Kort arbejdstid – i gennemsnit ønsker de 15-17 timer om ugen.
- Fleksibilitet – fx med hensyn til arbejdstider og mulighed for hjemmearbejde.
- Lette eller mindre krævende opgaver – måske med brug af hjælpemidler.
- Mange fridage – fx seniordage eller bedsteforældredage.
- Anerkendelse – fra ledere og kolleger.
- Kurser og efteruddannelse – især for dem, der gerne vil skifte branche.
Rapporten omregner de ønskede arbejdstimer til fuldtidsstillinger og når frem til, at det svarer til omtrent 49.000 fuldtidsstillinger. Det understreger det potentiale, der ligger gemt i denne gruppe – hvis arbejdsmarkedet kan tilbyde de rette vilkår.
En vej ud af ensomhed – og en ny mening
Et interessant fund er, at pensionister, der føler sig ensomme, i højere grad end andre ønsker at arbejde igen. Det gælder især dem, der føler sig meget ensomme. Det peger på, at arbejdsfællesskaber kan spille en vigtig rolle i at mindske ensomhed og give struktur og mening i hverdagen.
Derudover viser rapporten, at de, der har haft en svær overgang til pension, oftere ønsker at vende tilbage til arbejdet. Det kan være udtryk for, at jobbet har været en vigtig del af deres identitet – eller simpelthen, at pensionistlivet ikke har levet op til forventningerne.
Et arbejdsmarked med plads til flere
Rapportens konklusion er tydelig: Danmark har et stort, ubrugt potentiale i form af pensionerede seniorer, der gerne vil være en del af arbejdsmarkedet igen – men på fleksible og meningsfulde vilkår. For at aktivere denne gruppe kræver det nytænkning i både arbejdspladskultur og politik. Hvis vi lykkes med det, kan vi få et mere inkluderende, bæredygtigt og aldersvenligt arbejdsmarked.
Rapporten giver et stærkt signal: Mange ældre vil gerne være en del af fællesskabet – også på jobbet. Det er op til os andre at give dem muligheden.