Ned i tid – beregn hvad det koster dig

Mange seniorer har et ønske om at gå ned i tid. Her kan du hurtigt beregne, hvor meget mindre du får udbetalt, hvis du går ned i tid og få gode råd til at kompensere for den lavere løn.

Går du og drømmer om at arbejde mindre, men har svært at overskue, om du har råd? Her kan du beregne, hvor meget du vil få udbetalt, hvis du går ned i tid.

På din lønseddel kan du finde din nuværende månedsløn, din pensionsprocent og din arbejdstid. Herefter indsætter du din ønskede arbejdstid og kan se, hvor meget du vil gå ned i løn.

OBS: Gode råd til at klare dig for en mindre løn under beregneren.

Muligheder for at supplere indtægter og reducere udgifter

Der er heldigvis flere muligheder for at supplere din indtægt, så det ikke koster dig helt så meget at gå ned i tid.

Folkepension og skattefri seniorpræmie

Husk der ikke er modregning af arbejdsindtægt i din folkepension. Så her vil du opleve en stor indtægtsstigning, hvis du har lyst til at arbejde på den anden side af folkepensionsalderen.

Du får tilmed en skattefri seniorpræmie, hvis du arbejder mindst 30 timer om ugen efter folkepensionsalderen. Den er på 48.555 kroner det første år og 28.902 kroner det andet år efter folkepensionsalderen. Læs mere i Seniorhåndbogen

Delpension

I en del pensionsordninger er det muligt at begynde en delvis udbetaling af din pensionsordning, som kan kompensere for en del af løntabet ved nedsat tid. Gå på www.pensionsinfo.dk og se en oversigt over din pensionsordninger og klik dig videre til dit pensionsselskab.

Supplerende efterløn

Hvis du betaler til efterlønsordningen, kan du få efterløn på deltid. Det hedder fleksibel eller supplerende efterløn, samtidig med at du arbejder. Du kan samtidig optjene den skattefri efterlønspræmie. Dine arbejdstimer vil blive modregnet i din efterløn. Få din a-kasse til at beregne, om det kan betale sig for dig.

Muligheder i overenskomsten 

Mange overenskomster giver mulighed for et antal seniordage. Hvis du hidtil har valgt at få beløbet udbetalt, vil du selvfølgelig opleve en lønnedgang. Men seniordage betyder, at du har ret til at gå ned i tid. Tal med din TR om mulighederne i jeres overenskomst eller kontakt din fagforening. 

Læg budget og find overflødige udgifter

Der er god fornuft i at lægge et budget og få overblik over, hvad du egentlig har af indtægt, og hvad du bruger penge på. De fleste bliver overraskede. Overblikket kan bidrage til, at du kommer af med unødvendige udgifter. Ekstra TV-pakker, fastfood, to-go kaffe mm. løber hurtigt op. Læs mere om at barbere udgifterne ned

Boligstøtte til lejere

Hvis du bor til leje, kan din indtægtsnedgang give dig ret til boligstøtte eller du kan få mere i boligstøtte.  Lav en vejledende beregning borger.dk

Afdragsfrihed eller nedsparing til ejere

Hvis du bor i egen bolig, så kan du eventuelt sænke dine boligudgifter ved at omlægge lån og opnå afdragsfrihed. Hvis din gæld er tilstrækkelig lav, har du måske har du mulighed for en nedsparingsaftale, hvor du låner i din friværdi. Det kaldes populært “at spise mursten”.

Tale med din bank om mulighederne. Du kan også få 15 minutters uvildig rådgivning gratis hos Penly

Husk fordelene ved at gå ned i tid

  1. Mindre stress og mere energi
    Færre arbejdstimer giver mere overskud og bedre balance i hverdagen. Måske betyder det, at du til gengæld kan arbejde et år eller to længere.
  2. Mere tid til dine drømme
    Du får mere tid til familie, fritidsinteresser og afslapning.
  3. Blidere overgang til pension
    Gradvis nedtrapning gør overgangen fra arbejde til pensionstilværelse lettere, både økonomisk og mentalt.