Gør din økonomi seniorklar 

En tredjedel af danskerne har ikke et budget for deres forbrug. De ved faktisk ikke, hvad de bruger deres penge på. Det kan give en masse uro og stress. Det kan du kan undgå ved at tage kontrollen over din penge. 

Ved at gennemgå din økonomi kan du få luget ud i nogle ligegyldige udgifter og blive opmærksom på, hvad du reelt gerne vil bruge dine penge på. Måske behøver du ikke tre streamingtjenester og lidt fokus på madindkøb kan give mere luft i økonomien, som også kan bruges til en bedre pensionsopsparing. 

Og selv om du allerede har et budget, så ved du måske ikke, hvordan din økonomi kommer til at se ud, hvis du begynder at arbejde mindre eller går helt på pension. 

På de nedenstående sider kan du få hjælp til at lave et budget over dit nuværende forbrug, lægge en plan for din økonomi på længere sigt og ikke mindst en mini-guide til at forstå elementerne i din senior-økonomi. 

Budget 
At få et budget kan hjælpe dig med at styre dine penge, spare op og undgå gæld. Her er en trin-for-trin vejledning til at lægge et grundlæggende budget. 

Saml dine økonomiske oplysninger: 
Start med at samle alle de nødvendige oplysninger om din økonomi. Dette inkluderer din indkomst, udgifter og gæld. Indtægter og udgifter vil fremgå af dine konti, så du kan logge på din netbank og se oplysningerne. På skat.dk kan du under ”skatteoplysninger” se dine renteudgifter og restgæld. 

Liste over dine indtægter: 
Noter din løn eller offentlig forsørgelsesydelse. Overvej om du har andre indtægter fx renteindtægter, børne/unge ydelse eller lejeindtægter for et sommerhus. 

Liste over dine faste udgifter
Skriv alle dine faste udgifter, som er de udgifter, der forbliver nogenlunde konstante hver måned. Dette kan omfatte husleje eller boliglån, ejendomsskat, transportudgifter, elregninger, vandregninger, forsikringer, a-kasse og fagforeningskontingent, fitness, telefonregninger, internetudgifter, osv. 
Vær opmærksom på, at nogen udgifter betales kvartalsvis og andre månedligt, årligt eller halvårligt. 

Liste over dine variable udgifter: 
Dernæst skal du skrive de udgifter, som kan ændre sig fra måned til måned. Dette kan inkludere dagligvarer, underholdning, gaver, restaurantbesøg, take away, shopping og andre løbende udgifter. 

Beregn din indtægt og udgifter: 
Regn summen ud på hver af de tre lister for at få en klar idé om, hvor meget du tjener, og hvor meget du bruger. 

Lav justeringer: 
Hvis dine udgifter er højere end dine indtægter, skal du finde måder at mindske dine udgifter på. Måske har du ikke brug for så mange streamingtjenester eller du finder det unødvendigt med take away hver uge. 

Selvom du ikke bruger flere penge, end du tjener, bliver du måske alligevel overrasket og ønsker at slanke dine udgifter og øge din opsparing i stedet. 

Hold styr på dit budget: 
Opdater dit budget regelmæssigt og hold styr på dine faktiske indtægter og udgifter i forhold til dit budget. Dette hjælper dig med at få øje på eventuelle afvigelser og løbende ændre i budgettet. 

Brug budgetværktøjer: 
Der findes mange apps og værktøjer, der kan hjælpe dig med at oprette og administrere dit budget.  

Raadtilpenge.dk er en uafhængig tjeneste, der yder ”hjælp til selvhjælp” gennem artikler, video og værktøjer. Du kan udfylde dit budget online, og, hvis du opretter en profil, få det tilsendt via mail og efterfølgende også justere det. 

Penly giver dig som medlem af Faglige Seniorer et gratis pensionstjek og 15 minutters gratis gennemgang af din pension med en uvildig rådgiver.

Mange banker tilbyder også budgetskemaer og mulighed for online at kategorisere sit forbrug for derigennem at skabe økonomiske overblik. 

Det er ikke let at ændre vaner, så vær tålmodig og vedholdende, og overvej at give dig selv en belønning, når du har oprettet dit budget og igen når du løbende følger op på budgettet og justerer det. 

Læs mere om pension – hvornår og hvordan forventer du at trække dig tilbage, og har du sparet nok op.