Senior-par er glade for at være i gang med flytningen.

Er det nu, du skal skifte bolig?

Overgangen fra arbejdsliv til seniorliv rummer mange overvejelser. En af overvejelserne kan være din boligsituation. Passer din bolig til din økonomi, dit helbred og dit sociale liv, nu hvor du ikke skal afsted på job?

Der er ofte mange følelser knyttet til det sted, man bor. Måske er børnene født der, måske er der gode naboer, måske føles kvarteret trygt. For mange seniorer er det vanskeligt at forestille sig at bo et andet sted.

Derfor kan det være fristende at blive boende, og det kan også være det helt rigtige valg.
Men hvis du kaster dig ud i at overveje, om du skal bo et andet sted, så start med at finde ud af, hvad det er, du ønsker af den nye bolig.

Skal den nye bolig for eksempel være:

 • Et sted, du i forvejen har tilknytning til 
 • Billigere end din nuværende bolig 
 • Nemmere at vedligeholde end din nuværende bolig  
 • Tættere på familien 
 • Tættere på venner 
 • Tættere på forretninger 
 • Tættere på naturen 
 • Tættere på kulturelle tilbud 
 • Tættere på offentlig transport 
 • Tættere på vandet 
 • I udlandet

Lav gerne en liste over dine ønsker til den kommende bolig – og noter evt. om det ønsket er Vigtigt – Neutralt – Bare en rar ting.

Tænk over fravalg og tilvalg

Der er fordele og ulemper ved alt. Der er fravalg og tilvalg, og der er som regel ikke frit valg på alle hylder. Dine muligheder afhænger naturligvis også af din økonomi. Hvis drømmen er en stor ejerlejlighed i midtbyen, skal der lægges en del penge.

Omvendt kan det være billigt at bo i et sommerhus hele året, men den løsning giver en række andre udfordringer med f.eks. offentlig transport og om vinteren, hvor sommerhusområder ofte er ret øde.

Tal med andre om dine overvejelser og muligheder

Det er en stor beslutning at skifte bopæl, især når man bliver ældre. Og en afgørende overvejelse er tidsperspektivet. Måske skal det være snart, men det er også være, at det med at skifte bolig har længere udsigter, og så har du god tid til at ridse dine behov op og finde den rigtige bolig.

Så tal med nogen om det, før du for alvor går i gang med at finde en ny bolig. Det kan være din partner, dine børn, dine nærmeste venner, bekendte der bor et godt sted, men også en boligrådgiver.

Vent ikke – pludselig er det for sent

Husk, at hvis du skal flytte, er det en stor fordel at gøre det i tide, så du ikke er tvunget til det.
Vent ikke, til det er umuligt for dig at kravle op ad trappen til 3. sal, eller din have gror til, fordi du ikke magter at holde den.

Hvis du venter for længe, risikerer du dels, at din beslutning bliver en hovsa-løsning, som kan betyde, at du må flytte til en mindre attraktiv bolig, dels at du risikerer en stor sorg og tristhed over at flytte.

Mange par vil her komme ud i nogle dilemmaer – for måske er I slet ikke enige om jeres deres ønsker til fremtidens bolig. Her begynder så kompromisernes vanskelige kunst. Det letteste er at blive boende – fordi I ikke kan blive enige. Men det er ofte en dårlig ikke-beslutning, hvor ingen af jer bliver glade.

Tanken om at flytte skal som regel have lidt tid til at modnes, og når du har truffet beslutningen uden at være presset til det og fundet den rigtige bolig, så vil du efter flytningen have større chance for at falde til i det nye område og trives i den nye bolig.

Det er jo et vilkår her i livet, at vores helbred bliver dårligere med tiden. Nogle holder sig friske meget længe, andre får tidligere helbredsproblemer. Der kan også ske ulykker. Vores knogler brækker nemmere, når vi bliver ældre. Og nogle af os udvikler demens. Det er alt sammen vigtigt at have med i overvejelserne over vores boligsituation. Igen – pludselig er det for sent.

Her er lidt inspiration, hvis du vil flytte

Faglige Seniorer: Fordele og ulemper ved forskellige boformer
Hvis du er ved at komme op i alderen og overvejer at flytte fra din nuværende bolig, kan du her hos Faglige Seniorer få et overblik over fordele og ulemper ved de forskellige boligmuligheder.

Bolius: Gode råd til hjemmet for seniorer
Skal du flytte til noget mindre, finde et fællesskab, eller vil du blive i din nuværende bolig, så kan du måske få inspiration på det store boligsite, Bolius.

Ældresagen: Hvordan vil du bo når du bliver ældre?
Jo tidligere du tager stilling til, hvordan du forestiller dig at bo som ældre, desto nemmere er det for dig at gøre dine drømme til virkelighed.

Abelone Glahn: Bog med tip til seniorer: Flyt fra stort til mindre i tide
Det kan være svært at flytte fra større til mindre, især når man kommer op i årene. Få hjælp til processen i bogen “Skal du ta’ det hele med dig?”.