Det kan være lidt en overvindelse at få en væsentlig yngre leder, men vær positiv og giv opbakning.

Hvordan kan jeg bedst håndtere en yngre chef?

Et synligt tegn på at man bliver ældre er, at cheferne bliver yngre og yngre. Her er 7 gode til at håndtere chefer, der er yngre end dig selv.

Det behøver ikke give anledning til problemer, hvis alle håndterer det fornuftigt. Men de fleste af os mener nok, at vi med alderen bliver klogere. Og dermed kan det blive lidt provokerende, at et ungt menneske skal bestemme på jobbet.

Spørg dig selv om, hvorfor du bliver provokeret af den unge chef. Er det, fordi du selv gerne ville have haft jobbet? Er det tilfældet, så har det ikke noget med den unge chef at gøre, men mere med dig selv. Det er jo ikke din nye leder, der har fravalgt dig. Så bid skuffelsen i dig, eller adresser den til rette vedkommende.

Handler det om, at du har svært ved at være på bølgelængde med en leder, der måske er på alder med eller yngre end dine børn?

Uanset hvad, så er du nødt til at finde en strategi for at få samarbejdet til at lykkes. Du kan ikke ændre på, at du nu har en yngre chef. Og manglende samarbejde mellem leder og medarbejdere giver et dårligt arbejdsmiljø for alle.

7 gode råd til håndtere en yngre chef:

 1. Gensidig respekt er nødvendigt i alle relationer. Hvis din unge chef, som måske selv er usikker på at skulle lede ændre kolleger, mærker, at du optræder nedladende, så får I svært ved at få samarbejdet til at lykkes. 
 2. Brug din erfaring på en god måde. Vis, at den unge leder kan regne med dig, fordi du har nogle kompetencer, der er brug for, og fordi du har en erfaring, som den unge ikke har.  
 3. Sig ikke: det har vi prøvet før, eller det kommer aldrig til at lykkes. Du skal selvfølgelig ikke bare sige ja til det hele. Men vær konstruktiv i din kritik.
 4. Lad være med at være belærende, for selvfølgelig har den unge ikke samme erfaring, som du har.
 5. Vær åben overfor, at du også kan lære noget af den unge.  
 6. Find ud af, om I ikke har noget til fælles på tværs af generationerne. Det kan være, at I holder med samme fodboldklub eller begge synger i kor.  
 7. Pas på med kun at være sammen med dem, der er på alder med dig selv. Den unge leder kan let komme til at føle, at her sidder ”senior-mafiaen”, som tager afstand til mig.  

Hvordan får du det bedste arbejdsliv som senior?

Vi har samlet en række artikler med gode metoder, som du kan bruge, når du overvejer mulighederne i dit seniorarbejdsliv.

 • Hvordan holder jeg mig attraktiv på jobbet?
  Erfaring og anciennitet er ikke altid nok til at få de gode arbejdsopgaver eller beholde jobbet. Opdaterede kompetencer, et åbent sind og gode samarbejdsevner er stærke kort.
 • Seniorsamtaler – gode råd til en samtale med din leder
  Hvis du begynder at overveje dit arbejdsliv, eller måske endda tænker på pension, så er en seniorsamtale med din leder den enkleste og mest effektive vej til afklaring.
 • Er det nu, jeg skal foretage mig noget nyt?
  Vi har som mennesker et stort behov for tryghed. Og måske er du der i dit arbejdsliv, hvor du helst vil være. Men kribler det i maven for at prøve noget andet, så er det måske nu?
 • Hvilke muligheder er der for fleksibilitet på min arbejdsplads?
  Fleksibilitet kan få mange til at fortsætte på jobbet. Det kan være andre opgaver, nedsat tid, mere ferie En gradvis overgang fra arbejdsliv til pension er at foretrække for langt de fleste.
 • Hvordan undgår jeg at blive set som den gamle på jobbet?
  Har du en fornemmelse af, at nogle af dine kolleger betragter dig som ham eller hende den gamle? Her er nogle gode råd til at modvirke det.
 • Hvordan kan jeg bedst håndtere en yngre chef?
  Et synligt tegn på at man bliver ældre er, at cheferne bliver yngre og yngre. Her er 7 gode til at håndtere chefer, der er yngre end dig selv.
 • Hvordan finder jeg er nyt job?
  Uanset om du søger et nyt job, fordi du trænger til til luftforandring, er kørt lidt træt eller er blevet fyret, så kan jobsøgning som senior godt være svær. Men myterne er værre end virkeligheden, og i mange brancher er der også gode muligheder for seniorer
 • Hvordan kan jeg fortsætte med at arbejde?
  Du behøver ikke at holde op med at arbejde, bare fordi du kan få efterløn, tidlig pension eller folkepension. Mærk efter, hvad du selv kan og vil. Du kan fortsætte som hidtil, eller du kan bruge en af mange muligheder for at trappe ned.
 • Hvilke muligheder har jeg for at gå tidligere på pension?
  Der kan være mange årsager til at ønske at stoppe med at arbejde før folkepensionsalderen. Her får du en oversigt over overvejelser og muligheder.
 • Sådan punkterer du myter om seniorer
  Selv om den generelle mangel på arbejdskraft har øget seniorernes popularitet på arbejdsmarkedet, så skal der stadig kæmpes for komme de mest sejlivede myter om det grå guld til livs.
  Der er mange myter og fordomme om seniorer – og de fleste er heldigvis forkerte. Virkeligheden er meget mere nuanceret.