Pas på med det det skeptiske udtryk, hvis du ikke vil anses for den sure gamle mand.

Hvordan undgår jeg at blive set som den gamle på jobbet?

Har du en fornemmelse af, at nogle af dine kolleger betragter dig som ham eller hende den gamle? Her er nogle gode råd til at modvirke det.

Som senior kan du få det uudtalte prædikat ”den gamle” på jobbet, og det er ikke positivt ment. 

Det kan ske, hvis du er på en arbejdsplads, hvor du er ældre end de yngres forældre. De begyndende grå hår og rynker kan vi ikke løbe fra, men du kan gøre noget selv for at imødegå det og ovenikøbet drage nytte af din erfaring.  

Mange arbejdspladser oplever ikke problemer, der knytter sig til de ansattes alder. Men der er også arbejdspladser, hvor det fylder for meget.  

Her er nogle typer. Kan du genkende dig selv eller en kollega? 

  • Den sure gamle mand. Ham, der sidder med foldede arme og smiler overbærende af de unges forslag. Ham, som aldrig er positiv og imødekommende, og som brokker sig over de mindste ting.  
  • Den moderlige kvinde. Hende, som optræder som ”en mor” for kollegerne. Hende, der klarer alle serviceopgaverne.  

Man behøver ikke blive mere sur med alderen. Det er ikke altid de andre, der er noget galt med. Så se på dig selv og overvej, om du møder dine kolleger på en positiv måde.  

Det er heller ikke givet, at du skal være den, der sætter ting i opvaskemaskinen efter de andre, sørger for kaffe til møderne eller husker at vande potteplanterne. Det er naturligvis ikke dårligt at være sød over for kollegerne, men tænk over, om det er en rolle, du automatisk får tildelt eller har tildelt dig selv.  

Her er nogle gode råd 

  • Tal til dine kolleger med den samme respekt som du selv gerne vil tiltales, uanset deres alder. 
  • Du kan ikke nødvendigvis længere det samme som de unge. Men takket være din erfaring kan du helt sikkert noget andet, og du er ofte bedre til at bevare roen, når der er pres på.
  • Sørg for at få den rette efter- og videreuddannelse. Det har du krav på i lige så høj grad som dine yngre kolleger. Så hold dig ikke tilbage med at bede om det. Det er ofte en god forretning for din arbejdsplads, fordi du typisk bliver længere.
  • Lad være med at være bange for det, du eventuelt ikke kan. Du kan helt sikkert lære det.  
  • Spring til, når der er nye opgaver og projekter, som du har lyst til. Tro på, at det kan du sagtens klare. Og hvis du kan arbejde sammen om en yngre kollega om det, så styrker I den gensidige respekt.  
  • Lad være med konsekvent at sætte dig ved samme bord som de kolleger, du har arbejdet sammen med længe. Det er som regel hyggeligt at skifte lidt. Og så undgår du også, at I som gruppe bliver betragtet som en ”ældre-klikke”.  
  • Sørg for at få nogle af de yngre med til at arrangere fester m.v. Så lærer I hinanden bedre at kende.   
  • Husk, at alle undersøgelser viser, at en arbejdsplads fungerer bedst, når der er mangfoldighed, og det gælder både i forhold til køn, alder og etnicitet. 

Gode ingredienser til et godt seniorarbejdsliv

  • Tal med din chef – Hvis du begynder at overveje dit arbejdsliv, eller måske endda tænker på at gå på pension, så kan det være en god idé at få en seniorsamtale med din leder. Læs mere om seniorsamtaler
  • Få overblik over din økonomi – det giver ro i maven og åbner for drømme og muligheder. Sådan kommer du i gang
  • Fleksibilitet – rigtig mange seniorer vil gerne fortsætte med arbejde. Men ikke alle kan holde til fuld tid – eller ønsker at bruge mere tid på f.eks familie og venner. Læs mere om dine muligheder for mere fleksibilitet på jobbet