Seniorer har ofte arbejdet med it i over 25 år, så lad være med at ligge under for myten om, at it mest er for de unge.

Sådan punkterer du myter om seniorer

Selv om den generelle mangel på arbejdskraft har øget seniorernes popularitet på arbejdsmarkedet, så skal der stadig kæmpes for komme de mest sejlivede myter om det grå guld til livs.

Der er mange myter og fordomme om seniorer – og de fleste er heldigvis forkerte. Virkeligheden er meget mere nuanceret.

Myter om dig som senior

Myte: Seniorer arbejder langsomt

Alt der relativt, og hvem definerer, hvad der er langsomt og hurtigt?

Så det kan godt være, at du som senior er lidt længere tid den enkelte arbejdsopgave. Til gengæld ved du præcist, hvordan den skal løses, og hvad der er vigtigt at prioritere i forhold til at få opgaven løst uden svinkeærinder.

Seniorer er rigtig gode til ”work smarter, not harder”. Den erfaring, man opbygger i løbet af et arbejdsliv, kan bruges til at udføre arbejdet på en mere effektiv måde.

Seniorer har ofte en godt netværk på arbejdspladsen og ved præcis, hvem de skal tale med for at få opgaven løst hurtigt.

Derfor: Det handler om at udnytte den erfaring, der knytter sig til dit lange arbejdsliv.

Myte: De unge er meget bedre til IT

Danmark er af de mest digitaliserede lande i verden. Internettet blev opfundet i 1990’erne, så mange seniorer har arbejdet med med IT i over 25 år. Så vi må snart komme ud over forestillingen om, at IT kun er for yngre mennesker.

Seniorer har ofte prøvet et utal af IT-systemer, så det kan du godt finde ud af. Men vi lærer på en anden måde, når vi kommer op i årene. Vi skal lære en ting ad gangen, hvor vi arbejder med det og relatere det til vores erfaringer.

Derfor: Bare klø på, og insistér på at få den tid og træning, der skal til, så du mestrer endnu et system.

Myte: Seniorer går snart på pension

Ja, det kan jo ikke nægtes, at du som f.eks. 60-årig år nok ikke har 15 år tilbage på som fuldtidsansat. Men der er f.eks 7 år muligheden for folkepension.

Danmarks er tilmed et af de lande, hvor vi oftest skifter job. I gennemsnit er vi 7½ år i samme job. Men de unge under 35 år skifter langt oftere job og er tit kun 2-3 år på arbejdspladsen.

Det er i øvrigt ikke nogen øvre alder for at være på arbejdsmarkedet. Den formelle folkepensionsalder er blot en mulighed for at få udbetalt folkepension.

Derfor: Husk på, at du som senior ofte bliver længere på arbejdspladsen, så der er også god mening for din chef i at investere i efteruddannelse og kompetenceudvikling af dig.

Myte: Det er umuligt at få et nyt job, når man er over 55

Nej – heldigvis. Den generelle mangel på arbejdskraft har fået mange arbejdspladser til at være meget mere åbne for seniorer.

Ledighedsstatistikken viser dog heldigvis, at det slet ikke er umuligt at få et nyt job, selv om du er over den første ungdom. Det tager dog ofte lidt længere tid at komme i arbejde.

Der er dog mange beretninger, om seniorer, der har skrevet masser af ansøgninger uden at komme til samtale. Så fordommene om seniorer findes.

Derfor: Som seniorer har du ofte et stort netværk fra dit lange arbejdsliv. Det skal du ikke være bange for at bruge. Du skal også gøre dig klart, at lang erfaring ikke er et plus i sig selv. Hvis din erfaring ikke er relevant længere, så vil nogen måske i stedet se dig som overmoden. Sørg for at din viden er opdateret og læs gerne SeniorKlar’s gode råd til at finde et nyt job.

Myte: Seniorer kan ikke lære nyt

Man kan lære hele livet. Når man er ung, er meget nyt og uprøvet, og læringskurven er stejl. Seniorer har en stor rygsæk af lærdom, men der er plads til meget mere i rygsækken.

Som senior starter man ikke nederst på trappen og bevæger sig op til toppen. Læringen her er et trin ad gangen, så næste trin bygger ovenpå det tidligere.

Derfor: Vis, at du tror på, at du sagtens kan lære nyt. Vær ikke bange for at bede om en ordentlig forklaring og sørg for at få tid til at afprøve det i praksis. Derved kan du lettere koble det nye til det, du allerede kan.

Myte: Seniorer er mere syge

Med alderen kommer for det meste også flere sygdomme. Men ældre har faktisk ikke flere sygedage end yngre medarbejdere, snarere tværtimod.

Forudsat, at senioren ikke lider af en alvorlig kronisk sygdom, der giver længere perioder af fravær, så har mange seniorer færre sygedage. De har heller ikke barnets første sygedag og bliver ikke så ofte bliver udsat for smitte af syge børn.

Derfor: Vær bevidst om, at du som senior repræsenterer en stabil og pligtopfyldende generation, der sætter en ære i at møde op og holde sine aftaler.

Vis hvad du kan

Vær opmærksom på at de generelle og ofte uretfærdige fordomme og myter eksisterer. Derved kan du imødegå dem og styre uden om. Pas også på med at spille offerkortet – vis i stedet i praksis, hvad du kan, hvem du er, og hvordan du giver værdi til både yngre og ældre kolleger på arbejdspladsen.