Sådan forbereder du dig på en seniorsamtale (Medarbejder)

Inden du skal tale med din chef om dit arbejdsliv, er det en god idé at du forbereder dig og overvejer dine ønsker, drømme og muligheder i dit private liv.

Spørgsmålene på denne side er tænkt som en støtte til dig, der enten er blevet indbudt til en seniorsamtale af din chef, eller fordi du overveje selv at tage initiativ til en samtale om dit arbejde.

Seniorsamtalen er er en god anledning for dig til at overveje de sidste år af dit arbejdsliv, og hvordan du forestiller dig din pensionstilværelse.

Du kan komme i gang med at overveje ting i dit arbejdsliv og tage stilling til, om der er noget, der du gerne vil ændre i dit arbejdsliv. Det er dit private værktøj, men kan også bruges som en hjælp, når du skal til seniorsamtalen.

Selvom det kan være vanskeligt at tale om alder, er det en god idé at have en dialog om seniorliv og pensionsplaner.  

Seniorsamtalen med din leder drejer sig om, hvordan I sammen kan finde fælles løsninger for den sene del af dit arbejdsliv – uanset om den er kort eller lang. Målet er, at I finder ud af, hvordan dine ønsker kan imødekommes, mens der samtidig tager hensyn til arbejdspladsens opgaver.   

Samtalen handler som udgangspunkt ikke om dit private liv. Men dine egne ønsker, drømme, og økonomi er selvfølgelig vigtige for dig og dine nærmeste.

Især økonomien kan sætte grænser for dine drømme og muligheder. Hvis du ikke allerede har rimelig styr på din økonomi, pension og fx mulighed for efterløn eller seniorpræmie, så er en seniorsamtalen en god anledning til at afklare din private økonomi. Læs mere om økonomi her.  

Personlige refleksioner inden selve samtalen

  • Er der noget, som er blevet sværere eller lettere i dit arbejde med alderen?
  • Hvad kan du bedst lide ved at gå på arbejde?
  • Hvad kan du mindst lide ved at gå på arbejde?
  • Er der noget, som kunne gøre dit arbejdsliv bedre? Fx mere eller mindre tid, længere ferier, andre mødetider?
  • Ønsker du andre opgaver? Mere eller mindre ansvar? Andre mødetider?
  • Har du ønske til efteruddannelse, kompetenceudvikling eller kurser, som kunne åbne for nye andre arbejdsopgaver?
  • Hvad ser du mest frem til, når du begynder at gå på pension?
  • Hvad drømmer du om skal ske i fremtiden?

Download og print evt. spørgsmål til din refleksion ud, så du kan skrive notater på arket. (Word og PDF)

Spørgeramme til samtalen (forslag)

Her kan du se et forslag til konkrete spørgsmål, som du kan tale med din chef om. Vær opmærksom på, at det er et forslag, hvis din chef ikke fremsender et skema. Se forslag til spørgsmål.

Medarbejderens materiale til seniorsamtaler

Vi håber, at seniorsamtalerne bliver et positivt tiltag på jeres arbejdsplads. Skriv gerne til seniorklar@fagligsenior.dk, hvis du har erfaringer, kommentarer eller ønsker gode råd.