Er det nu, jeg skal foretage mig noget nyt?
Vi har som mennesker et stort behov for at føle os trygge. Og måske er du der i dit arbejdsliv, hvor du helst vil være. Men kribler det i maven for at prøve noget andet, så er det nu, du skal forlade trygheden og afprøve det, du drømmer om.
Du har været på arbejdsmarkedet i mange år, men der er stadig en hel del år til pensioneringen. Nogle virksomheder anser – helt urimeligt – allerede medarbejdere på +55 som gamle.
Men det kan du modbevise, enten på din nuværende arbejdsplads eller ved at skifte til noget andet. Og vent ikke. Jo før, du kommer i gang med overvejelserne, jo bedre.
Grundlæggende kan du overveje 3 forskellige scenarier, hvis du ønsker forandring i dit arbejdsliv:
- Jeg vil satse på min nuværende arbejdsplads, måske med uddannelse eller efteruddannelse
- Jeg vil skifte job inden for min branche
- Jeg vil prøve noget helt andet
Mulighederne på din nuværende arbejdsplads
Har du lyst til at udvikle dig på din nuværende arbejdsplads, skal du selv tage initiativ til det. Overvej først, hvad du gerne vil, hvad det kræver at nå dertil, og sammenhold det med forholdene på din arbejdsplads.
Måske vil du gerne prøve kræfter med nye opgaver, der passer bedre til dine interesser og ønsker.
Måske vil du gerne være have mere ansvar. Hvorfor ikke? Du har mange års erfaring og føler dig klar. Bed din chef om en karrieresamtale, hvor du fortæller, hvorfor du vil være leder, hvordan du vil være leder, og hvad du tænker, du har brug for.
Et lederkursus vil være oplagt, eller måske interne kurser. Hvis din chef er positiv, så læg sammen en tidsplan for din uddannelse. Siger din chef nej, kan det være, det er nu, du skal se dig om efter et nyt job.
Nyt job i min nuværende branche
Arbejder du i en branche, du er glad for eller uddannet inden for, skal du måske se dig om efter et nyt job i samme branche, hvis du ikke trives i dit nuværende job eller mangler muligheder for at udvikle dig og arbejde med noget mere spændende.
Hvis du ikke trives i dit job, måske fordi arbejdsopgaverne er kedelige, eller der er et dårligt arbejdsmiljø, så skal du se at komme videre til noget andet. For det vil sikkert ikke ændre sig.
Det er bedst at vente med at sige op, til du har fundet et nyt job. Både for at have ro i maven, og fordi det er nemmere at få et nyt job, når man er i job.
Husk, at de fleste job i dag besættes uden om et stillingsopslag. Brug de sociale medier, for eksempel LinkedIn. Og udnyt dit netværk til at få at vide, hvor der er ledige stillinger, og hvor du eventuelt kan få hjælp af en bekendt. Det kan godt tage lidt tid at finde det rigtige job, men giv ikke op. Din fagforening og a-kasse kan rådgive og har kurser om jobsøgning og ansøgninger.
Nyt job i en helt anden branche
”Skomager bliv ved din læst” hedder et gammelt ordsprog. Sådan er det ikke i dag. Rigtig mange arbejder med andet end det, de er uddannet til.
Det kan være et stort spring at skifte branche. Men hvis du gør det, kan du sikkert få et helt nyt og spændende arbejdsliv.
Det er da ærgerligt at slæbe sig på arbejde hver dag, hvis man drømmer om noget helt andet. Det kan være, at du er frisør, men drømmer om at blive kirketjener. Eller du er murer, men har i virkeligheden mest lyst til at arbejde inden for det grønne område.
Det kan også være, du drømmer om at blive selvstændig. Eller du er selvstændig, men ønsker et fast job.
Måske er du ledig, og kan ikke finde job inden for dit fag. Tænk over, hvad du så kan arbejde med.
Før du gør noget, skal du sætte dig ind i regler og vilkår for dit nye arbejdsliv. Søg alt den rådgivning, du kan få, og spring ind i et andet arbejdsliv.
Jobsøgning – hvordan kommer du i gang?
Vi har samlet en række artikler med gode metoder, som du kan bruge i din jobsøgning. Det gælder gælder både, hvis du er ledig eller søger efter job af andre grunde.
- Hvordan skriver jeg en god jobansøgning som senior?
Du skal gøre dig ekstra umage, når du skriver jobansøgning, så du får fremhævet fordelene ved dine mange år på arbejdsmarkedet uden at hverken lyder overkvalificeret eller overmoden. - Hvordan skriver jeg et godt cv som senior?
CV’et er ofte det første en arbejdsgiver læser. Ansøgningen bliver kun læst, hvis du er blandt de ansøgere, der måske skal til samtale. Det er i dit CV, at du har den første chance for at vise, hvad du kan, og hvordan din erfaring er relevant for jobbet. - Jobportaler – søg efter job eller bliv fundet
En af de mest udbredte måder at finde nyt job er via en jobportal, hvor arbejdsgiverne annoncerer ledige job. Men du kan også bruge portalerne til lave en profil, så du kan blive fundet. - Hvordan bruger jeg mit kontaktnet i jobsøgningen?
Under halvdelen af alle job bliver besat på baggrund af jobopslag. Derfor er det en god ide at bruge dit kontaktnet, hvis du er på jagt efter et nyt job. - Hvordan bruger jeg sociale medier i jobsøgningen?
Er du hjemmevant på de sociale medier, så er det oplagt at bruge dem i din jobsøgning. Mange arbejdsgivere bruger nemlig også de sociale medier, når de skal finde nye medarbejdere. - Hvordan skriver jeg en uopfordret jobansøgning?
Langt fra alle job bliver slået op. Derfor kan det være en god idé at sende uopfordrede ansøgninger. Med lidt held mangler de en med dine færdigheder.
Et godt seniorarbejdsliv: Hvis du har et job, så kan du her læse mere om, hvordan du kan få det bedst mulige seniorarbejdsliv. Læs mere om dine muligheder