Hvordan bruger jeg mit kontaktnet i jobsøgningen?

Under halvdelen af alle job bliver besat på baggrund af jobopslag. Derfor er det en god ide at bruge dit kontaktnet, hvis du er på jagt efter et nyt job.

Bryder du dig ikke om at spørge andre om der kunne være en mulighed for at få et job deres arbejdsplads? Så er du ikke alene, for mange af os er lidt tilbageholdende i den retning.

Det kræver overvindelse. Men husk, at langt de fleste af os gerne vil hjælpe. Vi ser det som tillidserklæring, når nogen beder om vores hjælp.

Men er du på jobjagt, snyder du dig selv for nogle muligheder. Derfor må du få et overblik over dine kontakter og overveje, hvordan du kan bruge dem.

Kontakter kan være: Familie, venner, nuværende og tidligere arbejdskolleger, gamle skolekammerater, naboer, kammerater og veninder i forskellige foreninger, børns venner, venners venner osv.

Mange af os færdes i forskellige fællesskaber. Måske synger vi i kor, dyrker idræt, er med i en teaterforening, går på kursus, eller har venne- eller venindegrupper. Gamle kolleger arbejder måske inden for det samme område, som du gør, så de kan være værdifulde.

Det kan også være, at du står på sidelinjen til barnebarnet fodboldtræning og kommer i snak med andre forældre eller bedsteforældre. Husk også at se, hvilke kontakter du har på de sociale medier. Måske kan nogle af dem være værd at kontakte.

Spørg dine kontakter 

Du må spørge kontakterne for at finde ud af, om de kan hjælpe dig på vej. Ellers ved de jo ikke, at du er interesseret i et nyt job.  

Alt efter, hvem du taler med, kan du spørge på forskellig måde: 

  • Tror du, at de mangler medarbejdere på din arbejdsplads? 
  • Ved du, om der er et job ledigt, der hvor du arbejder?  
  • Kender du til nogle steder, hvor de har brug for medarbejdere med mine kvalifikationer?  
  • Hvem skal jeg kontakte, hvis jeg vil søge job på din arbejdsplads? Må jeg sige, at jeg kender dig?  

Brug også din kontakt til at finde ud af, hvad der vil være vigtigt, når du skal søge et job der. Det kan være, at de lægger meget vægt på nogle bestemt krav og færdigheder, som du kan bruge i din ansøgning. 

Kan en fra dit netværk anbefale dig til en arbejdsgiver? 

Hvis du kan få din kontakt til at anbefale dig til en arbejdsgiver, er du allerede kommet tættere på at få et job. Det er vigtigt, at du giver din kontakt nogle stikord om kompetencer og erfaringer.  

Når en arbejdsgiver skal finde en ny medarbejder, er det lidt et lotteri, som baserer sig på en tro på, at netop den valgte er den rigtige. Derfor kan en anbefaling fra en medarbejder på den arbejdsplads, du søger, være meget værdifuld.    

Brug dit netværk som reference 

Husk også at spørge i dit netværk, om du kan bruge nogle af dem som reference. Når du søger et job, kan det være godt at give relevante referencer. Det kan for eksempel være en tidligere kollega eller chef.  

Sørg for, at disse referencer ikke er alt for gamle. Det er ikke så relevant, at man har haft et godt samarbejde med en for 25 år siden.  

Jobsøgning – hvordan kommer du i gang?

Vi har samlet en række artikler med gode metoder, som du kan bruge i din jobsøgning. Det gælder gælder både, hvis du er ledig eller søger efter job af andre grunde.

Et godt seniorarbejdsliv: Hvis du har et job, så kan du her læse mere om, hvordan du kan få det bedst mulige seniorarbejdsliv. Læs mere om dine muligheder

Fingerspids berører computertastatur.

Har du lyst til et job på deltid?

Prøv at gå ind på SeniorJob.dk

Søg job