Hvordan skriver jeg en god jobansøgning som senior?
Du skal gøre dig ekstra umage, når du skriver jobansøgning, så du får fremhævet fordelene ved dine mange år på arbejdsmarkedet uden at hverken lyder overkvalificeret eller overmoden
Næsten halvdelen af alle ledige over 50 år har oplevet at blive aldersdiskrimineret, når de søger job. Det viser en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra maj 2023.
Måske er den chef, som skal ansætte dig, en del yngre end dig. Så vær omhyggelig med din ansøgning, så den rammer ind i netop det, arbejdsgiveren leder efter.
I forhold til yngre ansøgere har du en kapital af erfaring, du skal udnytte til din fordel. Erfaring i sig selv virker ikke altid positivt på en ”yngre chef”. Men kan du gøre det tydeligt, at netop din erfaring er det, der kræves i jobbet, er du godt på vej.
Selv om det er sværere, at få job, når du er over 60 år, så er det bestemt ikke umuligt. Det tager dog ofte lidt længere tid. Ca. 55 pct i aldersgruppen op til 59 år er i job efter seks måneder. Men for de 60 – 64-årige er kun 42 pct. i arbejde igen efter seks måneder.
Spørg dig selv: ”Hvad er det lige præcis, de har brug for, og hvordan kan jeg være svaret på deres behov”. Vis, at du forstår indholdet i jobbet, og hvordan du vil løfte opgaverne.
Brug højst én A4-side til at fortælle det.
7 gode råd, når du skal skrive din ansøgning
- Drop de beskrivende ord som fleksibel, positiv, pligtopfyldende osv. De tilfører ikke noget til ansøgningen. Dels er disse beskrivelser ofte en grundlæggende forudsætning for at kunne passe et job, dels giver deres modsætning ikke mening. I øvrigt vil de øvrige ansøgere nok også bruge sådanne ord, og du skal skille dig ud fra dem.
- Du skal ikke beskrive dig selv. Du skal skrive, hvad arbejdsgiveren får ved at vælge dig. Drop lange beskrivelser om, hvad du har lavet, og hvad du kan. Koncentrer dig om at gøre det tydeligt for arbejdsgiveren, at du er den, de leder efter.
- Brug din erfaring positivt uden at skrive: Jeg har mange års erfaring – for det fremgår jo af dit cv. Du kan i stedet for eksempel skrive: Jeg behøver ikke oplæring til xxxx, for det har jeg arbejdet med tidligere. Derfor kan jeg fra dag 1 træde ind i teamet og udføre arbejdet.
- Hvis du gerne vil fortælle, at du er en glad og positiv person, kan du for eksempel skrive: Sure kunder eller kolleger slår mig aldrig ud. Det er meget svært at modstå mit smil.
- Gør det tydeligt, at du er åben og nysgerrig. Vis, at du er omstillingsparat og engageret ved for eksempel at skrive: Jeg melder mig altid til nye opgaver. Jeg kommer også selv med forslag til ændringer af arbejdsprocesser, så vi hele tiden udfører arbejdet mest rationelt og med den bedste service for kunden.
- Lav stavekontrol og få eventuelt en anden til at læse ansøgningen, hvis du ikke skriver så godt dansk.
- Du bør altid konvertere dit tekstdokument, f.eks. Word, til en pdf via “Gem som”, som du sender.
3 eksempler på, hvordan du kan fortælle om at håndtere forskellige situationer
- Frisør: Når jeg har en ny kunde, taler jeg med kunden om klipningen, så vi er enige om kundens ønsker. Er kunden selv i tvivl, vejleder jeg i forhold til hårtype og ansigtsform.
- Vagt: Mit mål er altid at undgå at optrappe en konflikt. Det gør jeg ved at optræde myndigt, roligt og have øjenkontakt med den ophidsede person.
- Håndværker: Jeg arbejder systematisk ved at lave to-do lister, føre kalender, lægge værktøj på plads med det samme og prioritere opgaver i forhold til behov og sted.
CV er mindst lige så vigtigt
Sammen med din ansøgning skal du sende dit cv. Det er mindst lige så vigtigt, at du gør dig umage med det. For mange arbejdsgivere læser først cv’et.
Som udgangspunkt skal du ikke ikke blande jobansøgning og cv sammen. Dit cv handler primært om fortiden og de job, du tidligere har haft. Din jobansøgning handler om fremtiden og det, du ønsker at tilføre den virksomhed, du søger job hos.
Men vær opmærksom på, at dit CV med fordel kan versioneres til det aktuelle job og bør indeholde et kort opsummering af din ansøgning.
Jobsøgning – hvordan kommer du i gang?
Vi har samlet en række artikler med gode metoder, som du kan bruge i din jobsøgning. Det gælder gælder både, hvis du er ledig eller søger efter job af andre grunde.
- Hvordan skriver jeg en god jobansøgning som senior?
Du skal gøre dig ekstra umage, når du skriver jobansøgning, så du får fremhævet fordelene ved dine mange år på arbejdsmarkedet uden at hverken lyder overkvalificeret eller overmoden. - Hvordan skriver jeg et godt cv som senior?
CV’et er ofte det første en arbejdsgiver læser. Ansøgningen bliver kun læst, hvis du er blandt de ansøgere, der måske skal til samtale. Det er i dit CV, at du har den første chance for at vise, hvad du kan, og hvordan din erfaring er relevant for jobbet. - Jobportaler – søg efter job eller bliv fundet
En af de mest udbredte måder at finde nyt job er via en jobportal, hvor arbejdsgiverne annoncerer ledige job. Men du kan også bruge portalerne til lave en profil, så du kan blive fundet. - Hvordan bruger jeg mit kontaktnet i jobsøgningen?
Under halvdelen af alle job bliver besat på baggrund af jobopslag. Derfor er det en god ide at bruge dit kontaktnet, hvis du er på jagt efter et nyt job. - Hvordan bruger jeg sociale medier i jobsøgningen?
Er du hjemmevant på de sociale medier, så er det oplagt at bruge dem i din jobsøgning. Mange arbejdsgivere bruger nemlig også de sociale medier, når de skal finde nye medarbejdere. - Hvordan skriver jeg en uopfordret jobansøgning?
Langt fra alle job bliver slået op. Derfor kan det være en god idé at sende uopfordrede ansøgninger. Med lidt held mangler de en med dine færdigheder.
Et godt seniorarbejdsliv: Hvis du har et job, så kan du her læse mere om, hvordan du kan få det bedst mulige seniorarbejdsliv. Læs mere om dine muligheder