Gode råd til en seniorsamtale med din leder

Hvis du begynder at overveje dit arbejdsliv, eller måske endda tænker på at gå på pension, så kan det være en god idé at få en seniorsamtale med din leder.

Seniorsamtalen kan ofte føre til større arbejdsgløde og lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet.

I den sidste del af arbejdslivet, begynder mange at tænke over, hvordan og hvornår de ønsker at gå på pension. Både privat og på jobbet er der mange ting at tage stilling til.

En seniorsamtale giver dig mulighed for at tale med din chef om, hvordan du har det dit arbejde, og ikke mindst om der er ting du gerne vil justere. Måske fordi dine ønsker, kræfter eller helbred har ændret sig med alderen.

Det kan være svært at tale om alder på sin arbejdsplads, især hvis det ikke er noget I plejer at gøre. Måske står der noget i jeres personalehåndbog. Kun få steder har man en decideres seniorpolitik at læne sig op af.

Men selv om det kan være svært og du måske er nervøs for at give indtryk af, at du er på vej ud, så er det umagen værd. Mange ledere har det i øvrigt heller ikke nemt med at tale om alder.

Det positive er, at undersøgelser viser, at seniorer, der har haft en seniorsamtale på deres arbejdsplads, ofte bliver gladere for deres arbejde og forlænger deres arbejdsliv.

Så selv om pensionen måske er langt væk , men når tankerne om senkarrieren bliver mere konkrete, vil mange begynde at overveje om det kunne være attraktivt med ændring af arbejdsopgaver, fleksibilitet, efteruddannelse og eller nedsat tid. Og selvfølgelig om man råd til det.

5 gode argumenter for at tage en seniorsamtale

 • Seniorsamtalen er en god anledning til, at du begynder at overveje dine fremtidsplaner på jobbet og i privatlivet.
 • Samtalen er en chance for at fortælle din chef, hvad du er glad for, og hvad du måske gerne vil lave mindre af.
 • Du kan også tale om fleksibilitet, fridage og arbejdstid. Chefen ved som regel godt, at mange seniorer gerne vil arbejde, men ikke nødvendigvis på samme timetal fremover. Nogle chefer er ikke så glade for nedsat tid. Men det er som regel endnu værre , hvis du vælger at sige op og gå på pension.
 • Du har mulighed for at tale med chefen om at få nye færdigheder, så du kan få mere variation i dine daglige opgaver. Har du lyst til at lære nyt, øger du din chance for et godt arbejdsliv. Det er også den bedste forsikring mod ledighed.
 • Samtalen om jobbet giver dig også anledning til at tænke over dit privatliv og din økonomi. Bare det at du tænker og taler om din ønsker,  er en rigtig god start.

Muligheder for forskellige seniorordninger og -fordele

Det er meget forskelligt, hvad du har muligheder på din arbejdsplads. Det afhænger af overenskomst, aftaler og lokale forhold. Her er en en samling af muligheder:

 • Mulighed for at gå ned i tid med hel, delvis eller ingen lønkompensation
 • Flere feriefridage. Det kan også være en del en evt. fritvalgskonto.
 • Mere fleksibel placering af arbejdstid.
 • Færre skæve vagter.
 • Muligheder for ekstra pauser i løbet af arbejdsdagen.
 • Uddannelse, så du kan varetage andre og måske mindre fysisk krævende opgaver.
 • Du bliver mentor for yngre kolleger og lærer dem om arbejdspladsens og fagets hemmeligheder.

Sådan får du en seniorsamtale

Hvis du er heldig, så er det fast rutine at holde seniorsamtaler på din arbejdsplads. Her det din leders ansvar at tage initiativ til samtalen.

Men mange steder er man ikke kommet i gang med seniorsamtaler. Det behøver dog ikke forhindre dig i at tage et initiativ.

 • Spørg gerne dine jævnaldrende kolleger, om de kunne tænke sig at tale om jeres forskellige ønsker.
 • Hvis I har en tillidsrepræsentant, så spørg om, hvilke muligheder der er på jeres arbejdsplads for en seniorsamtale og for seniorordninger.
 • Sig til din leder, at du godt kunne tænke dig en seniorsamtale.
  Du kan evt. vise din leder denne side om seniorsamtaler. Den er skrevet til ledere og forklarer deres rolle og interesse i seniorsamtaler. Læs om Seniorsamtaler – for ledere

Gode ting at huske på

 • Seniorer bidrager med erfaring på arbejdspladsen og går ikke i panik. Du har i modsætning til de unge prøvet det meste før.
 • Du skal ikke skal stoppe med arbejde ved folkepensionsalderen. Du kan arbejde, så længde det giver mening for dig og din arbejdsgiver. Folkepensionsalderen er blot det tidspunkt, hvor du har mulighed for at få folkepension.
 • Det er forbudt at fyre nogen, fordi de har nået en bestemt alder.
 • Seniorer er ofte gode til at tilpasse sig ændringer. Dagens seniorer har ekstrem stor rutine i at håndtere ændringer i både teknologi og organisation.

Brug gerne forberedelsesskema

Det er en god ide at forberede dig til samtalen. Hvis du ikke har fået et forberedelsesskema af din leder, så kar vi lavet et, du kan bruge:

Vi har også lavet et forberedelsesskema, som som du kan give til din leder: