Tjekliste – sådan forbereder du dig til livet på pension

Det er en fordel for de fleste at trappe arbejdslivet gradvist ned og dermed gøre overgangen til pension lettere og øge chancen for et godt pensionistliv.

Sæt god tid af til at komme i gang. Notér dine drømme og tanker om fremtiden ned i en notesbog, på din pc eller telefon. Så kan du opdatere den, efterhånden som nye tanker kommer til.

Overgangen fra arbejde til pension er den største ændring i de fleste menneskers liv.

Alligevel gør mange seniorer sig kun få overvejelser om, hvordan vejen dertil og tilværelsen som pensionist skal indrettes. De fleste danskere bruger mindst 10-15 år i uddannelsessystemet på at blive klar til arbejdslivet. Men de færreste forbereder sig på den sidste tredjedel af livet.

Meget taler for at du bør begynde at forberede dig allerede, når du runder 55 år.

Det kan synes meget tidligt at skulle forholde sig begreber som senior og pension. Men tænk på at ordet senior også betyder værdifuld erfaring.

Planlægning og afklaring er afgørende, hvis man vil stå stærkt i overgangen fra det aktive arbejdsliv til et seniorliv udenfor arbejdsmarkedet. En overgang, der kan blive langt lettere, hvis man gradvis trapper ned med at arbejde – og gerne fortsætter, så længe man har lyst og kræfter til det.

SeniorKlar’s undersøgelser viser, at de seniorer, der fastholder en tilknytning til arbejdsmarkedet, trives bedst. De viser også at de, der har en plan for livet som pensionist, lever lykkeligere.

Så selv om du fortsat arbejder – så er der god grund til at begynde med at tænke over, hvad du også gerne vil bruge din tid. Tal gerne med andre om dine overvejelser og drømme – fx ægtefælle, venner og tætte kolleger. Du er helt sikkert ikke den eneste, der overvejer overgangen til pension

Vi kalder det at gøre sig SeniorKlar.

Tjekliste til en livsplan

1. Hvordan drømmer du om at leve dit liv?

Skriv ned hvad du drømmer om at bruge din tid på. Hvad brænder du for? Hvad gør dig i godt humør?

Overvej også om der er en hensigtsmæssig rækkefølge. Cykelturen til Nordkap skal nok ikke vente til, du er 80.

Skriv dine drømme ned – på en blok eller gerne på din telefon / pc, så du kan opdatere planen hen ad vejen.

2. Hold dine relationer ved lige – og find nye venner

Arbejde giver os ikke kun løn. Vi har også kolleger – nogle af dem betragter vi også som venner. Men nogle mange af disse relationer forsvinder, når du eller kollegerne går på pension.

Gode relationer er nøglen til et godt og langt liv – så tænk på at få flere venner og relationer

3. Øv dig i at planlægge din fritid

Din tid som pensionist kan være meget anderledes end din tid som arbejdstager. Når du ikke længere har en fast arbejdsrutine, skal du selv strukturere dine dage. Hvad vil du gerne opnå? Hvordan vil du holde dig aktiv og engageret i livet?

4. Gør noget ekstra for dit fysiske og mentale helbred

Vi kommer ikke uden om det – motion er sundt for både krop og sind. Lidt motion er meget bedre end ingenting – og gerne sammen med andre.

5. Få overblik over din økonomi

Dine indtægter, udgifter og pensionsopsparing lægger rammerne for mange af mulighederne i dit liv. Uvished giver ondt i maven.  Hvis du ikke har overblikket, så er der gode værktøjer til at komme i gang og mange muligheder for hjælp.