Hold din hjerne frisk

Du kan selv gøre meget for at holde din hjerne frisk. Din alder er nemlig ikke afgørende for, om du husker godt eller dårligt. Ud over sygdom er inaktivitet den største trussel mod hukommelsen.

Hjernes skal som resten af kroppen holdes i træning for ikke at blive slap.

Det er en udbredt myte, at vi ikke kan huske fra næse til mund, når vi bliver ældre. Men forskning viser, at ikke nødvendigvis er tilfældet. Vi kan selv gøre meget for at holde vores hjerne sund. 

Naturligvis bliver vores hjerne slidt ligesom resten af kroppen. Hjernen skrumper med alderen, flere og flere neuroner går til grunde, færre nye kommer til, og der dannes heller ikke så mange forbindelser mellem neuronerne. 

Hjernen kan sammenlignes med en muskel – den bliver slap, hvis den ikke trænes.

Bedre med alderen

Forskning viser, at vi generelt med alderen bliver bedre til ordforråd, almenviden og begrebsdannelse.

Vi bliver også bedre til at møde en kompleks situation, få overblik over den og forstå, hvad det væsentlige er.

Og det er meget væsentligt, blandt andet i forhold til vores arbejde. På den måde kan det meget vel være, at du er bedre til dit arbejde som senior.  

Du kan selv træne din hjerne 

Vi skal alle træne vores hjerne og holde os i gang. Det har nemlig vist sig, at selv om der sker en gradvis nedbrydning med alderen, så er hjernen hele livet igennem i stand til at danne nye nerveceller, neuroner og nye forbindelser.  

Forskerne peger på, at vi skal styrke hjernen gennem fysisk, kognitiv og social aktivitet.  

Så hvis vi vil øge chancerne for et langt og sundt liv, skal vi dyrke motion (Link til artiklen om motion) og passe vores sociale netværk.  

Og så skal vi udvikle vores kognitive evner, altså træne vores evner til at tænke og lære og erkende.  

Gør det du bliver glad for  

Det er rigtig godt at træne således, at du skal gøre flere ting på en gang, eller gøre noget omvendt af, hvad du plejer. Det kan for eksempel være at bruge den anden hånd eller det andet ben, end du plejer. Det kan være at gøre noget med den ene hånd og noget andet med den anden hånd.  Ja bare det at køre en anden vej til arbejde stimulerer hjernen.

Gør det, du er mest glad for, og som udfordrer din hjerne. Det kan være:  

  • Samtaler og diskussioner  
  • Krydsord, quizzer og spil, for eksempel Wordfeud 
  • Læsning 
  • Håndarbejde 
  • Sang og musik 
  • Idræt
  • Kulturelle oplevelser – måske sammen med familie eller venner 

SMART-træning en ny træningsform, hvor du gennem fysiske øvelser, aktiviteter og lege blandt andet træner din balance og koordinering.

Træningen består af fysiske øvelser, aktiviteter og lege, der både udfordrer din motorik, dine sanser og din logik og kræver din fulde koncentration. Øvelserne er kun krævende for din hjerne, ikke for din fysik.

Læs mere om SMART hos DGI

Sådan gør du noget for din sundhed