Få tjekket dit syn mindst hvert andet år

Synet er den sans, vi er mest bange for at miste. Men som resten af vores krop ældes vores øjne også. Men hvis du er opmærksom på vigtige symptomer, kan du undgå de fleste gener og forebygge øjensygdomme.

Nye briller er ofte løsningen, når du døjer med, at bogstaverne bliver mindre med alderen.

Dit syn ændrer sig naturligt med alderen, og det er noget, de fleste oplever. Typiske synsproblemer som nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl bliver mere almindelige, når vi bliver ældre, men heldigvis er der mange måder at afhjælpe det på.

Et af de mest almindelige problemer er alderssyn, som ofte opstår omkring 40-årsalderen. Det kan være, du begynder at få svært ved at læse små bogstaver eller har brug for mere lys for at se detaljer tydeligt. Dette skyldes, at øjets linse bliver stivere og mister sin evne til at fokusere på forskellige afstande.

Alderssyn kan give trætte øjne og hovedpine, men det kan nemt afhjælpes med læsebriller, skærmbriller eller kontaktlinser. Nogle vælger også at få opereret en kunstig linse ind i øjet for at forbedre synet.

Udover alderssyn kan der også opstå andre øjenproblemer med alderen, men mange af dem kan behandles, så du stadig kan bevare et godt syn.

Tjek dit syn

De 3 vigtigste råd til at holde din øjne raske og undgå nedsat syn: 

  1. Få tjekket dit syn hos optikeren eller en øjenlæge mindst hvert andet år 
  2. Gå til optikeren eller øjenlægen med det samme, hvis du får en pludselig ændring af dit syn
  3. Lav selv et regelmæssigt tjek af dit syn 

Læs mere på SynsTab.dk

Få tjekket dit syn hos optiker eller øjenlæge 

Nogle af de aldersbetingede øjensygdomme har ingen symptomer i starten. Så du kan have en begyndende øjensygdom, som kan blive værre og medføre en varig nedsættelse af dit syn.  

Derfor skal du have tjekket dit syn, også selv om du ikke mærker nogle symptomer eller synes, du ser udmærket. Har du diabetes, skal du have tjekket dit syn oftere.  

En optiker vil foretage en synstest for at se, om du skal have briller eller stærkere briller. Men optikeren tjekker også for andet, som kan indikere, at du kan have en begyndende øjensygdom, blandt andet trykket i dine øjne. 

Ud over det almindelige tjek kan du også få scannet din nethinde. Det kaldes OTC-scanning. Ved denne 3D-scanning kan optikeren se, om din nethinde ser ud til at være ok.  

Ved mistanke om noget, der skal behandles, vil optikeren henvise dig til en øjenlæge, som kan finde ud af, om der er noget galt, hvad der er galt, og hvilken behandling du skal have.  

Øjenlægen kræver ikke en henvisning fra din praktiserende læge, men der kan være en del ventetid. Dog har alle øjenlæger akuttider. Og ved nogle øjensygdomme skal du i behandling inden for få dage.  

Du skal reagere, hvis der pludseligt sker noget med dit syn  

Ud over at få tjekket synet regelmæssigt, er det også meget vigtigt, at du reagerer hurtigt, hvis du pludselig får symptomer, som du ikke har haft før.  

Det kan for eksempel være, at du ser lige linjer bugtet, ser sløret i midten af øjet eller i udkanten af øjet, eller ser mange pludselige lysglimt.   

Kontakt din øjenlæge med det samme og få en akuttid.  

De mest almindelige aldersbetingede øjensygdomme er:  

AMD, grøn stær, grå stær, nethindeløsning, hornhindeskade, regnbuehindebetændelse, slimhindebetændelse, glaslegemesammenfald, blodprop i øjet og diabetesbetinget øjensygdom. 

Du kan selv tjekke dit syn 

Gør det til en vane at tjekke dit syn regelmæssigt, for eksempel en gang om måneden.  

Hold den ene hånd for øjet og tjek, hvordan du ser med det andet øje. Er noget sløret, buet eller på anden måde anderledes? Gør det samme med det andet øje.  

Hvis du oplever, at noget er forandret, så skal du hurtigt til en øjenlæge. 

Dit syn og dit job 

Afhængig af, hvad du arbejder med, kan dit job blive påvirket af dit nedsatte syn. Der findes forskellige hjælpemidler, blandt andet skærmbriller, som nogle arbejdsgivere betaler. 

Du kan også bruge din telefon som hjælper. Du kan blandt andet forstørre teksten på din mobil, tablet eller computer, du kan bruge din telefon som lup, og du kan få telefonen til læse teksten højt.  

Sådan gør du noget for din sundhed