Hvilke muligheder har jeg for at gå tidligere på pension?

Der kan være mange årsager til at ønske at stoppe med at arbejde før folkepensionsalderen. Her får du en oversigt over overvejelser og muligheder.

Har du svært ved at se dig selv arbejde, til du kan blive folkepensionist, så kan der være flere årsager til det, blandt andet:  

  • Jeg er nedslidt og kan ikke holde til at arbejde så mange år mere 
  • Jeg ønsker at bruge mit liv på andet end arbejde 
  • Jeg trives ikke med at arbejde og kan ikke se, hvordan det skulle ændre sig 

Der er en række ordninger, som hver for sig giver mulighed for at stoppe før tid. De er vidt forskellige, og kravene til at komme på en ordning er også vidt forskellige.  

Ud over kravene til ordningerne er der også forskel på økonomien i dem. Derfor skal du sætte dig godt ind i dine muligheder, for eksempel ved at tale med din fagforening og a-kasse.  

Her er en oversigt over forskellige ordninger:

Efterløn

Har du indbetalt til efterlønsordningen, og har du ikke fået udbetalt dit efterlønsbidrag, skal du overveje, om du vil gøre brug af efterlønnen eller gemme pengene, til du når folkepensionsalderen. 

Betingelserne for at gå på efterløn er blandt andet, at du skal være medlem af en dansk a-kasse, og du skal have nået efterlønsalderen.  

Læs mere om efterløn og om muligheder og betingelser:

Fleksjob

Kommunen kan bevilge dig et fleksjob, hvor dine arbejdsopgaver og din arbejdstid bliver bestemt ud fra en vurdering af, at din arbejdsevne er væsentligt og varigt nedsat, og at der ikke er andre muligheder, for eksempel omplacering.  

Fleksjobbet kan enten være på en ny arbejdsplads, eller på din hidtidige arbejdsplads, hvor det kaldes fastholdelsesfleksjob.  

Læs mere om fleksjob og økonomien i fleksjob.  

Førtidspension 

Det er kommunen, der vurderer, om du har ret til førtidspension. Du skal som udgangspunkt have deltaget i et ressourceforløb først. 

Din arbejdsevne skal være varigt og væsentligt nedsat, så du ikke er i stand til at forsørge dig selv, heller ikke i et fleksjob. Alle muligheder for at forbedre din arbejdsevne skal være afprøvet, før du kan komme i betragtning til førtidspension.  

Her kan du læse mere om førtidspension og betingelserne for denne pension:

Tidlig Pension (Arne-pension) 

Tidlig Pension kaldes også for Arne-pension. Du kan gå på Tidlig Pension op til 3 år før din folkepensionsalder, hvis du har været længe på arbejdsmarkedet. Det er en rettighed, og der er ikke krav om, at du skal være syg eller nedslidt. 

For at få Tidlig Pension skal du i øjeblikket som minimum kunne dokumentere, at du har været 42 år på arbejdsmarkedet.  

Læs mere om Tidlig Pension og kravene til at få Tidlig Pension:

Seniorpension på TV2

Lea Munk Staugaard, der er socialrådgiver og politisk seniorkonsulent hos Seniorklar, har svaret på masser af spørgsmål om seniorpension på TV2.

Se spørgsmål og svar her

TV2, den 30. septemper 2024)

Seniorpension 

Seniorpension er en helbredsbetinget tilbagetrækningsordning målrettet nedslidte seniorer. 

Er du nedslidt eller syg med højst 6 år til din folkepensionsalder, kan du søge seniorpension.  Din fagforening kan hjælpe dig med at søge. 

Betingelserne er blandt andet, at du højst skal have 6 år til din folkepensionsalder og have en nedsat arbejdsevne på maksimalt 15 timer om ugen.

Læs mere om seniorpension og kravene til at få seniorpension:

Starte på pensionsopsparingen tidligere 

Hvis du har sparet meget op på din arbejdsmarkedspension eller private pensioner eller opsparinger, kan du overveje, om du skal gå tidligere på pension.  

Måske har du en stor arbejdsmarkedspension og anden formue. Hører du ikke ind under nogle af de forskellige ordninger for at gå tidligere på pension, kan du vælge at begynde udbetalingen af din arbejdsmarkedspension.   

Det er vigtigt, at du taler med en pensionsrådgiver, inden du begynder på pensionsudbetalingerne, så du starter med den pension, der er mest fordelagtig for dig. Grundlæggende kan din arbejdsmarkedspension bestå af livrente, aldersopsparing og ratepension.  

Overvej en ekstra gang 

Selv om du har besluttet dig, så overvej alligevel en ekstra gang, hvad der skal til for at du vil fortsætte på dit arbejde, f.eks. andre arbejdsopgaver, lavere arbejdstid eller flere fridage. Nogle gange er der muligheder, så du kan overveje at fortsætte.