Undgå at pensionslivet bliver en ensom ørkenvandring

Hvedebrødsdage eller ørkenvandring? Få gode råd til hvordan forbereder du dig og kommer godt i gang med livet som pensionist. 

Pensionen skal helst være en velfortjent belønning efter mange år på arbejdsmarkedet.  

En periode, hvor man får bedre tid til at nyde livet med familie, venner og måske nye fritidsinteresser. 

Desværre risikerer en del, at de faktisk ikke bliver gladere, tværtimod. 

Vi ved, at der er risiko for, at din livskvalitet nedsættes i flere år efter, at du stopper med at arbejde. Det kan føles som en lang hård ørkenvandring på et tidspunkt, hvor du havde forventet en afslappende charterferie med all inclusive. 

Risikoen for svær ensomhed er størst for dem, der ikke selv har valgt at stoppe med at arbejde. Hvis du rammes af sygdom og må gå på pension eller hvis du fyres i dine sidste år på arbejdsmarkedet. 

Omvendt er de seniorer, der stopper med at arbejde for at gå på pension med en partner eller for at få mere tid til familielivet, faktisk gladere end gennemsnittet. 

Hvis du synes, at livet som ny pensionist er sværere, end du havde regnet med, er du ikke alene. Men måske bliver det lettere at åbne op overfor dine nærmeste – eller bekendte – om, at det ikke er lykken at have ferie året rundt.   

Men heldigvis beretter andre seniorer om, at de har haft stor glæde af at forberede sig i tide på deres pension. De oplever sjældnere ensomhed og mistrivsel.  

Og det er jo ret interessant. For så er der måske netop noget, du kan gøre for at undgå den lange ørkenvandring om ny-pensioneret. 

Så selv om du er gået på pension, kan du sagtens nå at ændre ørkenvandringen til en smuk gåtur. 

Gode råd til at undgå ørkenvandringen 

1. Overvej tidligt hvornår og hvordan du vil stoppe med at arbejde. Begynd gerne allerede som 55 -årig. Læs mere om, hvordan du kommer i gang

2. Få overblik over din økonomi, så du ved om der er plads i budgettet til de pensionist-drømme, du måtte have. Læs mere om økonomi her

3. Tænk over hvordan du kan erstatte fællesskabet på arbejdspladsen med nye fællesskaber og relationer. 

4. Genoptage eller få en ny hobby, hvor du i god tid bliver medlem af en forening eller kommer med på et kursus. 

5. Deltage i frivilligt arbejde. Mange, der engagerer sig i frivilligt arbejde, får både glæden ved at gøre noget godt for andre. Og de får selv glæden ved at deltage i et fællesskab. 

6. Begynd at arbejde igen på nedsat tid. Du kan måske kontakte din gamle arbejdsplads, eller du kan søge på SeniorJobs.dk, hvor der er jobs på nedsat tid, vikariater, tilkaldevagter mm.  

Skal du genoptage karrieren som trommeslager?