SeniorKlar’s rolle i Herning Kommune

Både ledelse, tillidsrepræsentanter og de erfarne ansatte kan have svært ved at tale om den sidste del af arbejdslivet. SeniorKlar kommer udefra og kan sætte gang i de processer, der kan forlænge arbejdslivet, opfylde arbejdspladsernes behov og forbedre seniorernes overgang til pension.

Workshops for både medarbejdere, tillidsvalgte og ledere er med til at fjerne en del berøringsangst og “det med alder”.

SeniorKlar i Herning Kommune

SeniorKlar er sammen med Herning kommune i gang med en større indsats, der både skal give medarbejderne et godt seniorarbejdsliv og gøre det attraktivt for flere at fortsætte arbejdslivet i kommunen

  • Projektet er et tæt samarbejde mellem medarbejdere, ledere tillidsvalgte HR og SeniorKlar. 
  • En langt mere omfattende og strukturerede indsats med workshops, senkarrieresamtaler og tilbud om bl.a. kortere og mere fleksible arbejdstider. 
  • Kommuner er store og komplekse arbejdspladser med mange afdelinger, ansatte og overenskomster. 
  • SeniorKlar arbejder generelt for en kulturændring i samfundet, så erfaring ses som en styrke til glæde for alle.

Kontakt: Hvis du vil høre mere om SeniorKlar eller have besøg på jeres arbejdsplads. Læs mere her 

Mange offentlige og private arbejdspladser kan se, at flere og flere ansatte nærmer sig pensionsalderen. De kan vente udfordringer med at rekruttere.

Nogle prøver også at tage initiativer for at få deres erfarne medarbejdere til at fortsætte lidt længere. Men de er i tvivl, om de gør det rette, og om det virker.

Sådan var det også i Herning. Kommunen havde sat gang i et projekt med titlen ”Kom og bliv”. Men der var ønsker om at komme videre. Derfor tog kommunen kontakt til SeniorKlar, hvor seniorkonsulent Christian Dorow arbejdet efteråret 2023 har rådgivet og været en del af kommunens seniorarbejde.

”Nu har vi fået sat seniorer på dagsordenen i flere forvaltninger i Herning Kommune. I dag bliver der talt åbent om kommunens og seniormedarbejdernes behov og ønsker,”

Væk med myter

Samarbejdet har for alvor har sat struktur på indsatsen. I Herning var starten en workshop for alle led i organisationen – direktion, chefer, ledere og tillidsrepræsentanter.

Alle parter blev bragt sammen. Med SeniorKlar som katalysator blev seniorudfordringerne sat på dagsordenen.

Først skridt var at aflive den berøringsangst, som måske havde eksisteret tidligere nogle steder. De aftabuiserede talen om seniorer.

Indsatsen tilpasses

SeniorKlar benytter sig af forskellige metoder. På hver eneste arbejdsplads tilpasses indsatsen i forhold til ønskerne, og til hvad der er brug for.

Men mange gange er workshops en vigtig del. Det kan som i Herning begynde med at samle alle led i organisationen.

”Vi bringer folk sammen. Vi stiller spørgsmål, som sætter debatten i gang. Vi taler om de hindringer og udfordringer, som måske findes. Vi medbringer viden og inspiration om, hvordan andre arbejdspladser har gjort,” fortæller seniorkonsulent Christian Dorow fra SeniorKlar.

En ny kultur

Ofte handler det om at skabe en kulturforandring. Hvad skal der til på den enkelte arbejdsplads for at forlænge seniorernes arbejdsliv?

Det er vigtigt at skabe et fælles sprog. Men også at signalere klart, at det handler om at forlænge og udvikle seniorernes arbejdsliv.

Det skal gøres ud to vinkler:

1) Dels ud fra arbejdspladsens ønsker og behov for at få besat stillinger og løst opgaver.

2) Men også ud fra seniorernes behov og muligheder. Det handler i høj grad om at skabe kvalitet i den sidste del af deres arbejdsliv og få en værdifuld overgang til deres pensionistliv.

Ledere har også svært ved at tale om alder

Næste skridt i processen i Herning var workshops, hvor de enkelte grupper mødes hver for sig med SeniorKlar. Lederne for sig, tillidsrepræsentanter for sig og medarbejderne for sig.

”Nogle steder er lederne usikre og er bange for at støde medarbejderen. Især for yngre ledere kan det være svært at tale med seniorer om, hvor længe de vil fortsætte på arbejdspladsen.

Lederne kender måske ikke deres mandat og deres muligheder for at indgå aftaler,” siger Christian Dorow.

God idé med seniorsamtaler

SeniorKlar anbefaler ofte, at arbejdspladser går i gang med seniorsamtaler fra for eksempel 58 år. Eller senkarrieresamtaler, som de har valgt at kalde dem i Herning.

”Det er vigtigt, at at både seniorerne og deres leder forbereder sig til de samtaler. De overvejelser kan vi sætte i gang på en workshop. I det hele taget kan indsatsen forberede seniorerne på deres seniorliv og dermed give dem en rigere sidste del af deres tilværelse – også uden for arbejdspladsen,” siger Christian Dorow.

Sådan kan I komme i gang

SeniorKlar afholder gerne som inspiration et indledende gratis, kortere oplæg på arbejdspladser, som kunne være interesseret i en indsats. Hvis der er interesse for at gå videre, aftales de nærmere vilkår for et samarbejde.

Kontakt SeniorKlar: Sådan kommer I bedst i gang på jeres arbejdsplads.

Mere fra Herning

Mød medarbejdere og ledere i Herning Kommune

SeniorKlar er i gang med et fuldskala pilotprojekt om at gøre både arbejdsplads og medarbejdere seniorklar. Mød både medarbejdere og ledere op hør om deres baggrund og tanker om arbejdslivet som erfaren medarbejder i Herning Kommune.

Samarbejdet mellem Herning og Kommune og SeniorKlar startede i efteråret 2023.

Kontakt: Hvis du vil høre mere om SeniorKlar eller have besøg på jeres arbejdsplads. Læs mere her