Leder understreger at seniorsamtaler ikke er afvikling

Daginstitution kan skrue ned og op for timetal efter ansattes behov, siger chef, der har gode erfaringer med seniorsamtaler, men som også har glæde af dialog i dagligdagen om fremtidsønsker 

Ingrid Rasmussen, leder af Østbyens børnehuse i Herning, vil gerne holde fast i seniorerne, fordi de kan deres kram og er gode til basisdelen med omsorg. 

Ingrid Rasmussen begynder hver eneste seniorsamtale med at slå fast: ”Det er ingen afviklingssamtale”.  

Lederen af Østbyens Børnehuse i Herning gennemfører seniorsamtaler fra 60+. Omkring 10 af hendes over 100 medarbejdere er i den alder. 

I stedet handler samtalen om, hvad der kan gøres og ændres, så den ansatte måske fortsætter længere på arbejdspladsen.  

I starten var nogle af dem skeptiske. De tænkte, om de sidder i en særlig udsat position?  

Men det gør de overhovedet ikke, garanterer lederen. Hun undgår afskedigelser, også hvis der er nedgang i børnetal. Så sparer hun måske en barselsvikar.  

Mange i senioralderen tænker måske typisk og traditionelt på lavere timetal som en start på overgangen til et nyt liv. Det kan lade sig gøre i Østbyens Børnehuse.

Men Ingrid Rasmussen siger, at der også kan være seniorer, hvis børn er flyttet hjemmefra, eller der er sket andre lettelser i deres liv, som gør, at de gerne vil yde flere timer. 

SeniorKlar i Herning Kommune

SeniorKlar er sammen med Herning kommune i gang med en større indsats, der både skal give medarbejderne et godt seniorarbejdsliv og gøre det attraktivt for flere at fortsætte arbejdslivet i kommunen

  • Projektet er et tæt samarbejde mellem medarbejdere, ledere tillidsvalgte HR og SeniorKlar. 
  • En langt mere omfattende og strukturerede indsats med workshops, senkarrieresamtaler og tilbud om bl.a. kortere og mere fleksible arbejdstider. 
  • Kommuner er store og komplekse arbejdspladser med mange afdelinger, ansatte og overenskomster. 
  • SeniorKlar arbejder generelt for en kulturændring i samfundet, så erfaring ses som en styrke til glæde for alle.

Kontakt: Hvis du vil høre mere om SeniorKlar eller have besøg på jeres arbejdsplads. Læs mere her 

Arbejdsmiljø og forebyggelse er vigtigt 

Ingrid Rasmussen har fine erfaringer med seniorsamtaler. Men de kan ikke erstatte en god dialog i hverdagen. De snakke kan også handle om fremtiden.  

Men med seniorsamtalen skabes der tid og rum til en koncentreret dialog.  

Det er vigtigt, at både leder og ansat kommer forberedt, siger hun.  

”Faglige organisationer plæderer for fuld tid, og det kan de have en pointe i. Men i forhold til seniorer er nedsat tid et vigtigt værktøj, hvis vi skal beholde dem længere,” mener Ingrid Rasmussen.  

Hun tilføjer, at godt arbejdsmiljø og forebyggelse også er vigtigt. Arbejdspladsvurderinger er en del af seniorindsatsen.  

Lederen er selv senior 

64-årige Ingrid Rasmussen er selv kommet i senioralderen. Som organisationen er bygget op nu, så har hun ikke mulighed for nedsat tid i sit lederjob. Hvis og når hun på et tidspunkt gerne vil trappe ned i stedet for at stoppe helt, så kan en løsning være et andet job. Hun har overhovedet ikke tabt interessen for dagtilbudsområdet.  

Men Ingrid Rasmussen nævner også, at vi måske tænker for traditionelt om ledelse. Den opgave kan muligvis godt fordeles ud på flere hænder.  

HR-chef Benedikte Lohfert i Herning Kommune siger, at netop omkring ledere i senioralderen er indsatsen endnu ikke nået så langt. 

Det er noget, der måske i næste step skal tages fat på sammen med SeniorKlar. 

Mere fra Herning

Mød medarbejdere og ledere i Herning Kommune

SeniorKlar er i gang med et fuldskala pilotprojekt om at gøre både arbejdsplads og medarbejdere seniorklar. Mød både medarbejdere og ledere op hør om deres baggrund og tanker om arbejdslivet som erfaren medarbejder i Herning Kommune.

Samarbejdet mellem Herning og Kommune og SeniorKlar startede i efteråret 2023.

Kontakt: Hvis du vil høre mere om SeniorKlar eller have besøg på jeres arbejdsplads. Læs mere her